matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objętość bryły obrotowej
Magda:
Oblicz objętość bryły obrotowej otrzymanej przez obrót przedstawionej figury wokół zaznaczonej osi
2 sty 18:36
iteRacj@:
objętość figury V jest sumą objetości walca V
w
i stożka V
s
1
V
s
=
π*d
2
*d
3
V
w
= π*d
2
*d d = 8 cm pozostaje podstawić wartość d
2 sty 18:53
Magda:
Dziękuję
2 sty 18:57
das:
20 mar 11:18