Algebra - grupy
ktoś: Pokaż, że (Zn−{0}, ⊗) jest grupą tylko i tylko wtedy gdy n jest liczbą pierwszą.
Przy sprawdzaniu warunków, czyli przy przykładowej łączności
∀a,b,c (a⊗b)⊗c = a⊗(b⊗c)
Jak traktować ⊗? Że tak zapytam, czym to w ogóle jest jest w tym przypadku?
2 sty 18:17
Basia: działanie musi być zdefiniowane, bez tego nie ma o czym rozmawiać
2 sty 18:26
ktoś: Jedynie co mam podane w przykładzie to to co napisałem. Więc brakuje danych?
2 sty 18:33
Adamm: to działanie to zapewne mnożenie modulo
czyli
mnożymy dwa elementy tego zbioru normalnie, tak jak liczby całkowite
a potem bierzemy z tego co wyszło resztę z dzielenia przez n
2 sty 18:34
Basia: Nie wiem, może jakoś wcześniej umówiliście się jakie działanie ten symbol oznacza.
2 sty 18:35
Adamm: jeśli n nie jest pierwsze to n=n1n2 i
n1 ⊗ n2 = 0
nie należy do zbioru, nie jest to grupa
dlatego n musi być pierwsze
pozostaje wykazać że to warunek wystarczający
2 sty 18:36
Adamm: poprawka*
bardziej ściśle
istnieją takie n1, n2>0 należące do tego zbioru takie że n1n2=n
2 sty 18:38
Adamm: >1
2 sty 18:38
ktoś: Tak to na pewno o to chodzi Adamm. Dzięki
2 sty 18:45
ktoś: Mam problem z ostatnim warunkiem
a ⊗ b = b ⊗ a = e
gdzie e wcześniej mi wyszło = 1
Jak to pokazać?
2 sty 20:06