matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
xyz:
dx
∫
4x
2
+5
Ja użyłem tego wzoru:
dx
∫
=1/a*arctg*x/a+C
x
2
+a
2
i wyszło mi to:
1
arctg2x/
√
5
+C
√
5
Ale w odpowiedziach jest to:
1
arctg2x/
√
5
+C
2
√
5
Co zrobiłem źle?
2 sty 17:18
jc:
dx
1
1
x
= (1/4) ∫
=
atan
x
2
+(
√
5
/2)
2
4
√
5
/2
√
5
/2
1
2x
=
atan
2
√
5
√
5
2 sty 17:22
xyz:
Dzięki już rozumiem
2 sty 17:24