równ z para
Mikołaj: Zbadaj dla jakich wartosci param k równanie jest sprzeczne, tożsamo i oznaczone. Jak takie cos
najsprawniej robić?

2k
3 + (1−x)k
2 +kx = 0
2 sty 17:14
Satan: Wyciągasz k przed nawias i otrzymujesz: k(2k
2 + (1−x)k + x) = 0 ⇒ k(2k
2 + k − kx + x) = 0
⇒k(2k
2 + (1−k)x + k) = 0
Dalej myślę, że równanie kwadratowe z parametrem potrafisz rozwiązać
2 sty 18:08
Eta:
Ejjj Satan co Ty wymyśliłeś?
2 sty 18:31
Eta:
kx−k
2x+k
2+2k
3=0
k(1−k)*x= −k
2(2k+1) −−− to równanie liniowe ze względu na "x" z parametrem "k"
dla k=0 równanie jest tożsamościowe
dla k= 1 −−− równanie jest sprzeczne
dla k≠0 i k ≠ 1 równanie ma jedno rozwiązanie
| | −k2(2k+1) | | k(2k+1) | |
x= |
| = |
| |
| | k(1−k) | | k−1 | |
2 sty 18:36
Eta:
Satan zobacz ........ ( i obyś na maturze nie napisał takich głupot!
2 sty 19:36