pochodna cos w punkcie x0 c R
Neko: Witam, mam mały problem z wyprowadzeniem pochodnej na cosx w punkcie x0 nie określonym, jedyne
co wiemy to że x c R, kiedy próbuje to wyprowadzić zwyczajnie granicą x −> x0 to zatrzymuje
się po
zamianie różnicy cosinusów na iloczyn sinusów, wiem że bardzo łatwo można to zrobić stosując
sposób
z lim t−>0 w mianownku t etc. ale bardzo zależy mi na zrobieniu tego sposobem liczenia
pochodnej
w punkcie.
2 sty 17:05
Basia:
f(x) = cosx
| | cos(x+h)−cosx | | | |
f'(x) = limh→0 |
| = limh→0 |
| = |
| | h | | h | |
| | 2x+h | | sin(h/2) | |
−2*limh→0sin |
| *limh→0* |
| = |
| | 2 | | h | |
2 sty 19:10
iteRacj@: "zamiana różnicy cosinusów na iloczyn sinusów"
czy chodzi o taką postać ?
| cos(x+h)−cos(h) | | sin(x+h2)*sin(h2) | |
| = −2 |
| |
| h | | h | |
h→0
2 sty 19:17