zadania
qqq: jak rozwiazac cos takiego 22x2+x=5
2 sty 16:00
qqq:
2 sty 16:01
qqq:
2 sty 16:08
ale jak to?: 5=2log25
2 sty 16:12
daras: bzdura
2 sty 16:14
daras: zlogarytmuj przy podstawie 2
2 sty 16:15
qqq: dzieki
2 sty 16:16
ale jak to?: Przecież wyjdzie to samo...
2 sty 16:19
qqq: 3log23x+6*xlog3 x=21
2 sty 16:24
qqq: mam x2−1+x{log3 x2=7 i nie wiem co dalej
2 sty 16:25
ale jak to?: ale jak, powinno Ci wyjść 2x2+x=log25
2 sty 16:26
qqq: poprzedni przykład tak mi wyszedl , mi chodzi o ten co podalam post 16;24
2 sty 16:30
ale jak to?: Napisz może swoje rozwiązanie, tego przykładu, to będzie prościej.
2 sty 16:35
qqq: w tym rownaniu trzeba wyciagnac 3 przed nawias ?
2 sty 16:36
Adamm: 5=2log25
to jest prosto z definicji logarytmu
2 sty 16:37
qqq: chodzi o post 16;24
2 sty 16:41
Adamm: założenia etc.
3log32x=(3log3x)log3x=xlog3x
czyli mamy
3log32x=3
myśl dalej
2 sty 16:44
qqq: x=√3 v x=−√3
2 sty 16:51
Adamm: źle
log32x=1
log3x=±1
x=3±1
2 sty 17:02
qqq: dzieki
2 sty 17:08
qqq: juz rozumiem
2 sty 17:09
qqq: jak mam taka nierownosc
log10 x2−10/x2<log210 x
to bedzie z prawej strony logx
2 sty 17:28
qqq:
2 sty 17:34
qqq: prosze o pomoc
2 sty 17:37
qqq:
2 sty 17:40
qqq:
2 sty 17:47
qqq:
2 sty 17:56
qqq:
2 sty 17:59
iteRacj@: nie da się tego odczytać, czy x2 to mianowinik dla całego wyrażenia, czy tylko dla −10?
2 sty 18:03
Pytający:
Rozumiem, że Twoja nierówność wygląda tak:
| | 10 | |
log10(x2)− |
| <(log10(x))2 |
| | x2 | |
2 sty 18:04
qqq: z prawej strony log do kwadratu do 10 z x i czy po tym kwadaracie zostaje logx ?
2 sty 18:08
Pytający:
Nie rozumiem pytania, jak dla mnie po polskiemu.
Może pomoże:
log210x=(log10x)2=log10x*log10x
2 sty 18:13
qqq: mógłbys rozwiązac to nierównosc tylko ze z prawej strony to co w poscie 18;03
2 sty 18:17
qqq: log x2−10/x2 <log2x
2 sty 18:22
Pytający:
Zapisana przez Ciebie nierówność:
Jakoś wydaje mi się, że nie takową masz na myśli.
(nawiasy nie gryzą, nie bój się ich używać...)
2 sty 18:27
qqq: mianownik ułamka to x
2 całego wyrażenia
2 sty 18:32
Pytający:
A ja wciąż tego nie widzę.

Pisząc posta po lewej stronie masz odnośnik "Kliknij po więcej przykładów"... kliknij go i
zapisz porządnie ten ułamek. Tak chyba będzie szybciej (ewentualnie możesz przez kolejną
godzinę próbować tłumaczyć, o co Ci chodzi

).
2 sty 18:40
qqq: x2−10 x2 <log2x
2 sty 19:14
qqq: log (x2−10) (x2) <log2x
2 sty 19:15
5-latek: Tak jak by nie mozna bylo napisac na katrce i wstawic zdjecia tylko 10 czy 20 postow tlumaczyc
jak ma byc
2 sty 19:16
Pytający:
Dziedzina:
| | x2−10 | |
(x>0 ⋀ x2≠0 ⋀ |
| >0) ⇒ (x>0 ⋀ x2−10>0) ⇒ x>√10 |
| | x2 | |
log
10x to funkcja rosnąca, zatem:
Jednocześnie:
log
2x>0 dla x≠1.
Zatem ostatecznie nierówność:
zachodzi dla wszystkich x>
√10 (bo lewa strona nierówności jest ujemna, a prawa dodatnia).
2 sty 19:41