2 sty 13:47
iteRacj@:
dla x=0 policz granicę lewostronną i wartość funkcji w tym punkcie,
dla x=2 policz granicę prawostronną i wartość funkcji w tym punkcie,
wpisz wyniki, żeby można było sprawdzić
2 sty 15:30
Basia:
| | sin4x | | 1 | | sin4x | | 1 | |
limx→0−f(x)=limx→0− |
| = limx→0−[ |
| * |
| ]= |
| *1 = |
| | 8x | | 2 | | 4x | | 2 | |
| | 1 | |
limx→0+f(x) = f(0) = 23*0−2 = 2−2 = |
| |
| | 4 | |
czyli lm
x→0f(x) nie istnieje i w pcie x=0 funkcja nie jest ciągła
lim
x→2−f(x) = f(2) = 2
3*2−2 = 2
4 = 16
| | 8x−4x2 | |
limx→2+f(x) = limx→2+ |
| = limx→2+U{4x(2−x) = limx→2+4x=8 |
| | 2−x | |
czyli lim
x→2f(x) nie istnieje i w p−cie x=2 funkcja nie jest ciągła
w pozostałych punktach jest ciagła
2 sty 15:33