całka
[: przez częsci
∫(x−1/x)lnxdx=
u=lnx v'=x−x−1
u'=1/x v=1/2x2+1/2x2=x2 ?
2 sty 13:46
karty do gry : Rozbij na dwie
Jedna przez podstawienie a druga przez części.
2 sty 13:47
[: ∫x−1/x przez częsci a lnx przez podstawienie ?
2 sty 13:52
karty do gry : | | ln(x) | |
= ∫xln(x) dx − ∫ |
| dx |
| | x | |
Pierwsza przez części druga przez podstawienie.
2 sty 13:54
[: ja inaczej mam
u=lnx v'=x
u'=1/x v=1/2x2
t=lnx
dt=1/xdx
1/2lnx*x2−1/2∫x−tdt=
1/2xlnx2−1/4x2−1/2lnx+c
2 sty 13:58
[: ale chyba zle cos jest
2 sty 13:59
[: wiem nie pomnzłem lnx przez nawias..
2 sty 13:59