parametr
00000: Dany jest wielomian W(x)=(x+1)[x2+(p+3)x+9]. Ustal krotność pierwiastków tego wielomianu
ze względu na wartość parametru p, p∊R.
Zapisuję sobie W(x)=(x+1)Q(x), potem liczę deltę dla Q(x)
Δ=(p−3)(p+9)
Δ<0 dla x∊(−3,9)
Δ=0, dla x∊[−3,9]
Δ>0 x∊ (−∞,3)(9,∞)
Jak zrobić to dalej? W odpowiedziach jest jeszcze mowa o jakieś 7, która nie wiem skąd się
bierze.
Proszę o pomoc.
2 sty 00:27
Eta:
x= −1 −− jest pierwiastkiem w(x)
jeżeli x= −1 jest pierwiastkiem dwukrotnym to
f(−1)=0 , gdzie f(x)= x2+(p+3)x+9 ⇒ 1−p−3+9=0 ⇒ p=7
dla p=7 x= −1 jest pierwiastkiem dwukrotnym zaś x= −9 −− pierwiastkiem jednokrotnym
lub
f(x) =x2+(p+3)x+9=0 ma pierwiastek dwukrotny x≠ −1
to Δ= 0 ⇒ (p+3)2−36=0 ⇒ (p+3)2=36
⇒ p+3= 6 lub p+3= −6 ⇒ p=3 lub p= −9
2 sty 00:42
00000: Dziękuję, spróbuję to ogarnąć jutro
2 sty 00:54
00000: Ma ktoś jeszcze pomysł jak można to inaczej zapisać? Bo niestety nic nie rozumiem
6 sty 19:29
PW: Gdybyś był uważniejszy, to sam doszedłbyś do rozwiązania Ety.
Liczyłeś
Δ=(p−3)(p+9),
a więc
Δ<0 dla p∊(−9,3) − część odpowiedzi już mamy: dla takich p jedynym pierwiastkiem
(jednokrotnym) wielomianu jest x0=1 (bo wielomian Q nie ma pierwiastków);
Δ=0 dla p=−9 lub p=3 − następna część odpowiedzi: dla takich p wielomian Q jest określony
wzorem
Q(x)=x2−6x+9=(x−3)2 lub Q(x)=x2+6x+9=(x+3)3,
a więc ma różny od x0 pierwiastek podwójny x1=3 lub x2=−3.
Δ>0 dla p<−9 lub p>3 wielomian Q ma dwa różne pierwiastki. Powstaje pytanie, czy jednym
z nich może być x0=−1. Odpowiedź jest oczywista:
Q(x0)=0 ⇔ x02+(p+3)x0+9 = 0 ⇔ (−1)2+(p+3)(−1)+9=0 ⇔ p=7.
Odpowiedź: Wielomian ma pierwiastki dwukrotne dla p=7 (jest nim x0=−1) oraz dla p=−9 lub p=3
(są nimi odpowiednio x1=3 lub x2=−3). Dla pozostałych p pierwiastki wielomianu są
pierwiastkami jednokrotnymi.
6 sty 21:29
00000: nie rozumiem 3 przypadku, dlaczego Q(x) ma dwa różne pierwiastki?
7 sty 15:18
PW: No ma, bo Δ>0. Po co w ogóle zaczynałeś od delty, jeżeli nie widzisz związku między znakiem
delty a liczbą pierwiastków trójmianu?
7 sty 17:32