Czy ten przykład jest tautologią
mat1510: Robie go za pomocą tabelki i w odpowiedzi wychodzi że tak. ale w jednym wierszu mi nie wychodzi
i sprawdzałem już 3 razy i nie widzę błedu:
[(∼p∧g)v(p∨∼g)]→{[p→(g∪r)]→(p→r)}
1 sty 22:57
Adamm: co jest ∪?
1 sty 23:00
mat1510: alternatywa (∨)
1 sty 23:02
mat1510: błąd nie zauważyłem
1 sty 23:02
Qulka: nio dla p=1 q=1 r=0
1 sty 23:04
Basia: to może bez tabelki
zastanówmy się czy to może być 0 (fałsz)
musiałoby być:
poprzednik 1; następnik 0
czyi [p→(q∨r)]→(p→r) musiałby być fałszem
czyli [p→(q∨r)] musi być prawdą a p→r musi być fałszem czyli p=1 i r=0
wtedy [p→(q∨r)]=[1→(q∨0)] = 1 ⇔ q=1
wtedy
(~p∧q)∨(p∨~q) = (0∧1)∨(1∨0) = 0∨1 = 1
czyli przy układzie p=1; q=1; r=0 otrzymujemy fałasz
nie jest to więc tautologia
1 sty 23:09
Adamm: + − alternatywa
* − koniunkcja (pomijam znak jak w arytmetyce)
' − negacja
dodatkowo, koniunkcja wiąże mocniej, nawiasy pomijam
[p'q+p+q']→{[p→(q+r)]→(p→r)}
p→q ⇔ p'+q
[p'q+p+q']'+{[p'+q+r]'+p'+r}
(p+q')(p'q)+{pq'r'+p'+r}
pp'q+q'p'q+pq'r'+p'+r
pq'r'+p'+r
czyli to nie jest tautologia
np. dla p=1, q=1, r=0 mamy zdanie fałszywe
1 sty 23:12
Adamm: i tylko dla tego układu
1 sty 23:14
mat1510: czyli dobrze robiłem
1 sty 23:17