zadanie
qqq: rozwiaz nierowność
2cosx−√3/cos2x <0
1 sty 22:38
qqq: czy to bedzie x∊(π/2+2kπ;3/2π+2kπ) ?
1 sty 22:39
qqq: czy mogłby ktoś sprawdzić , uprzejmie prosze
1 sty 22:40
qqq:
1 sty 22:43
1 sty 22:46
qqq: nie rozwiazujemy tego jako nierowność wymierna ?
1 sty 22:54
Qulka: nie musisz.. mianownik jest kwadratem więc na pewno nie będzie ujemny
1 sty 22:56
qqq: tak sie szuka pierwiastkow rozwiazania czy nie ?
1 sty 22:58
Qulka: gdy cosx=√3/2 więc dla 30° lub 150°
1 sty 23:06
qqq: √3/2 = 0.866025 czyli x=π/6 i x=11/6π
1 sty 23:13
qqq: dobra juz wiem dzieki
1 sty 23:14
1 sty 23:15
Basia: czy raczej po prostu tak:
1 sty 23:15
qqq: tak jak podane wyzej
1 sty 23:16
qqq: drugie
1 sty 23:16
Basia:
| | π | |
założenie: cosx≠0 ⇔ x≠± |
| +2kπ |
| | 2 | |
poza tym cos
2x > 0
czyli musi być
2cosx−
√3<0
| | √3 | | π | |
w zaznaczonym przedziale cosx= |
| dla x=± |
| |
| | 2 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | 3π | |
czyli mniejsze jest (− |
| ; − |
| )∪( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
mamy wobec tego:
| | π | | π | | π | | 3π | |
x∊(− |
| +2kπ; − |
| +2kπ)∪( |
| +2kπ; |
| +2kπ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
1 sty 23:25
qqq: w przedziale <0;2π> ma byc ta nierówność
1 sty 23:29
Qulka: w normalnym zakresie chyba byłoby łatwiej zapisać (π/6 +2kπ ; 11π/6 +2kπ)
1 sty 23:29
Qulka: qqq to po co podawałeś z kπ
1 sty 23:30
qqq: racja dzieki
1 sty 23:34
qqq: to jaki ostatecznie przedzial ?
1 sty 23:51
qqq:
2 sty 00:03