1 | ||
Niech f(x)= | dla x∊[π/8; 3π/8]. Wówczas | |
3sin2x |
1 | 2 | |||
f'(x) = − | *2cos2x = − | cos2x | ||
9sin22x | 9sin22x |
2 | ||
miejsce zerowe i znak pochodnej zależą tylko od cos2x bo − | jest stale ujemne | |
9sin22x |
π | π | |||
cos2x=0 ⇔ 2x =± | +2kπ ⇔ x= ± | +kπ | ||
2 | 4 |
π | ||
w zadanym przedziale mamy tyko jedną liczbę tej postaci x0= | ||
4 |
π | π | |||
x∊< | ; | ) ⇒ cos2x>0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje | ||
8 | 4 |
π | 3π | |||
x∊( | ; | > ⇒ cos2x<0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie | ||
4 | 8 |
π | 1 | 1 | ||||
czyli dla x= | osiąga minimum = f(π/4) = | = | ||||
4 | 3sin(π/2)) | 3 |
1 | 1 | 2 | 2√2 | √2 | ||||||
f(π/8) = | = | = | = | = | ||||||
3sin(π/4) | 3*(√2/2 | 3√2 | 6 | 3 |
1 | 1 | 2 | 2√2 | √2 | ||||||
f(3π/8) = | = | = − | = − | = − | ||||||
3sin(3π/4) | 3(−√2/2) | 3√2 | 6 | 3 |
1 | π | |||
tutaj funkcja osiąga minimum = | dla x= | ale nie jest to wartość najmniejsza | ||
3 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |