Bryła powstała po obrocie trójkąta rownoramiennego.
Any: Dany jest trójkąt rownoramienny w którym kąt przy podstawie ma miarę 30 a wysokość Opuszczona
na podstawę jest równa 1. Oblicz objętość i pole powierzchni bryły otrzymanej przez obrót tego
trójkąta wokół jego ramienia.
Na pewno się przyda podstawa i ramiona. Podstawa wyszła mi że ma miarę 2√3 ramiona natomiast
2 . Problem zaczął się w tym że nie dokonca wiem jak ta bryła będzie wyglądać.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
1 sty 21:53
the foxi:
To będzie stożek!

Promień podstawy = 2
√3, wysokość = 1
| | πr2H | |
Tylko podstawić do wzoru P= |
| |
| | 3 | |
1 sty 22:07
the foxi:
Hmmm, poczekaj, podstawa powinna wynieść
√3. Poprawka
1 sty 22:09
Student:

jak bedzie wygladac? to takie dwa stozki polaczone ze soba podstawami.
na zielono i rozowo sa zaznaczone wysokosci poszczegolnych stozkow
1 sty 22:13
Any: Wiedziałam że będą to dwa stozki, ale inaczej sobie to narysowalam przez co jakoś trudno było
mi to zobaczyć. Dzięki wielkie!
1 sty 22:16