Rysunek przedstawia fragment wykresu pewnej
Bela:

to jest parabola...
Rysunek przedstawia fragment wykresu pewnej funkcji kwadratowej f. Prosta o równaniu x=−2 jest
osią symetrii paraboli.
a)naszkicój wzór określający funkcję f.
b) naszkicuj wykres funkcji y=f(|x|)
c) uzasadnij, że równanie f(x)+ (m+1)x−4=0 ma dwa rozwiązania kazdej wartości parametru m.
3 lut 13:06
dsa: y=a(x−p)2−q
p=−2
nie wiem jak a i q wykombinować o;
2 paź 14:21
Patryk: | −1+b | |
| =−2 b=drugie miejsce zerowe |
| 2 | |
2 paź 15:11
adaś: a)
| ⎧ | f(0) = 3 | |
| ⎨ | f(−1)=0 |
|
| ⎩ | f(x)=a(x+2)2+q | |
| ⎧ | 3=a(0+2)2+q | |
| ⎨ | f(−1)=0 |
|
| ⎩ | f(x)=a(x+2)2+q | |
| ⎧ | q=3−4a | |
| ⎨ | 0=a+3−4a |
|
| ⎩ | f(x)=a(x+2)2+q | |
| ⎧ | q=3−4a | |
| ⎨ | 0=a+3−4a |
|
| ⎩ | f(x)=a(x+2)2+q | |
| ⎧ | q=3−4a | |
| ⎨ | −3=−3a⇒a=1 |
|
| ⎩ | f(x)=a(x+2)2+q | |
| ⎧ | q=3−4a⇒q=−1 | |
| ⎨ | a=1 |
|
| ⎩ | f(x)=a(x+2)2+q | |
| ⎧ | q=−1 | |
| ⎨ | a=1 |
|
| ⎩ | f(x)=1(x+2)2−1 | |
c.n.u
2 paź 15:19
Sławek:
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
f(0)=3
f(0)=a(0+1)(0+2)
3=a(0+1)(0+2)
3=3a
a=1
f(x)=(x+1)(x+2)
f(x)=x2+3x+2
2 paź 15:25
adaś: ale to ma być parabola D;
2 paź 15:28
adaś:

b)
y=f(|x|)
y=(|x|+2)
2+3
y=x
2+4|x|+3 ⇒x=0
y=3
2 paź 15:39
adaś: c)
[(x+2)2 −1] + (m+1)x−4=0
x2+4x+4−1+mx+x−4=0
x2+5x+mx−1=0
x2+x(5+m)−1=0
Δx=(m+5)2−4*1*(−1)
Δx=m2+10m+29
Δm=100−116=−16
Δm<0 ⇒ m ∊ R
2 paź 16:02
Trivial:
Parabole tańczą, tańczą, tańczą, tańczą,
tańczą, tańczą, tańczą parabole...
2 paź 16:04
:D: no way
2 paź 17:19
:D:
2 paź 17:26