Stereometria - prostopadłościan.
oszczypek: Stosunki długości krawędzi prostopadłościanu wychodzących z tego samego wierzchołka to 1:2:3.
Pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu wynosi 198. Oblicz jego pole podstawy.
1 sty 21:13
Basia:
krawędzie to a,2a,3a
Pc = 2(a*2a+a*3a+2a*3a)
2(2a2+3a2+6a2) = 198
11a2 = 99
a2 = 9
a=3
czyli masz krawędzie 3, 6, 9
1 sty 21:18
oszczypek: Czemu w pierwszym działaniu ostatnimie składniki to "2a*3a"?
1 sty 21:21
oszczypek: Dobra, już znalazłem odpowiedź
1 sty 21:34