ciąg matura
kama: Dany jest rosnący ciąg geometryczny (a
n), w którym a
1=6, a
3=24.
a) wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu (a
n)
| | a5 | |
b)oblicz x, jeśli wiadomo, że liczby a2+1, |
| , 3x+2 tworzą ciąg arytmetyczny |
| | 4 | |
wyszło mi:
a
n=6 *2
n−1 a
2=12 a
5=96
i to się z kluczem zgadza, ale
x wyszedł mi 11 a w kluczu jest x= 11 lub x=5,5 lub x=0 przecież to ciąg rosnący to wzięli
g=−2 ? pomózcie
1 sty 20:58
iteRacj@: an prościej 3*2n
podane liczby mogą tworzyć ciąg arytmetyczny geometryczny również w innej kolejności!
1 sty 21:10
kama: fakt zabrakło kluczowego słowa : w podanej kolejności Dzięuję :")
1 sty 21:27