procent
magdalena: Woda morska zawiera 5% soli. Z jaką ilością słodkiej wody należy zmieszać 50 kg morskiej
wody, aby zawartość soli zmniejszyła się do 2% ?
1 sty 19:14
iteRacj@: ilość soli w 50 kg wody morskiej
50 kg*5% = 2,5 kg
ilość mieszaniny wody morskiej i słodkiej o zawartości soli 2%
(50 kg+ x kg) − 100%
2,5 kg − 2%
masz proporcję, oblicz x
1 sty 19:26
magdalena: Dziękuję bardzo, z moich obliczen wyszlo mi 75 kg
1 sty 19:29
iteRacj@: słodkiej wody trzeba dodać 75 kg
1 sty 19:29
Eta:

50*5+0*x=(50+x)*2 ⇒ x=75 kg
1 sty 19:35