Liczby zespolone-wielomiany
lala: Mam sprawdzić, czy liczba sprzężona do liczby z=−1+i czyli −1−i) jest pierwiastkiem wielomianu
z4+2z3+5z2+6z+6i.
jeśli z=−1−i byłaby pierwiastkiem, to z=−1+i także musiałaby nim być. Policzyłam
(z+1+i)(z+1−i)=
z2+2z+2 Co teraz powinnam zrobić?
1 sty 18:59
5-latek: Np podzielic i powinno byc bez reszty
1 sty 19:01
lala: wyszła reszta 6i−6, czyli nie jest ona pierwiastkiem wielomianu, tak?
1 sty 19:03
Mila:
Można sprawdzić, czy (−1−i) spełnia równanie.
1)
Wcześniejsze obliczenia pomocnicze:
(−1−i)2=1+2i+i2=2i
(−1−2i)4=(2i)2=−4
(−1−2i)3=2i*(−1−i)=−2i−2i2=2−2i
2)
W(−1−i)=(−1−i)4+2*(−1−i)3+5*(−1−i)2+6*(−1−i)+6i=
=−4+2*(2−2i)+5*2i−6−6i+6i=−4+4−4i+10i−6=6i−6≠0
Liczby: (−1−i) i (−1+i) nie są pierwiastkami W(x)=...
1 sty 19:19