Interpretacja geometryczna modulu liczby zespolonej
task: Witam.
Nie umiem opisac na plaszczyznie zespolonej dwoch nierownosci:
1). |2iz+4| ≤ 8
2). 0 < Re(iz) ≤ 1
Od czego zaczac?
1 sty 18:01
Basia:
ad.1
z = x+iy
|2i(x+iy)+4|≤8
|2xi−2y+4|≤8
|(4−2y)+2xi|≤8
√(4−2y)2+(2x)2≤8
(4−2y)2+4x2≤64
[2(2−y)]2+4x2≤64
4x2+4(2−y)2≤64/:4
x2+(y−2)2≤16 // bo (2−y)2=(y−2)2
okrąg S(0;2) i r=4
ad.2
z = x+iy
iz = ix−y = −y+x*i
Re(iz) = −y
0< −y ≤1
0> y ≥−1
część płaszczyzny między prostymi y=−1 i y=0 (bez prostej y=0, ale z prostą y= −1)
1 sty 18:46
task: Dzieki
1 sty 18:59