zadanie
qqq: rozwiaz rownanie sin2x+sin4x−sin3x=0
dochodze do takiego momentu
2sin(4x+x/2)cos{4x−x/2}−sin3x=0 i nie wiem co dalej
1 sty 17:51
qqq:
1 sty 17:57
5-latek: sin(2x)+sin(4x) zle zastosowany wzor
Popraw go
1 sty 18:05
iteRacj@: | | 4x+2x | | 4x−2x | |
2sin( |
| )cos( |
| )−sin3x=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 6x | | 2x | |
2sin( |
| )cos( |
| )−sin(3x)=0 |
| | 2 | | 2 | |
2sin(3x)cos(x)−sin(3x)=0
sin(3x)[2cos(x)−1]=0
1 sty 18:07
iteRacj@: witaj 5−latku
1 sty 18:08
5-latek: Witaj
iteRacj@
1 sty 18:20
5-latek: Juz zbieraja sie do wyjazdu i jest mi smutno
1 sty 18:23
iteRacj@:
tego się nie uniknąć!
1 sty 18:26
qqq: mogłby ktos podac wynik ? zebym mogła sprawdzic
1 sty 21:27
qqq:
1 sty 21:35
PW: Żebyś mogła sprawdzić? Podstaw swoje rozwiązanie do zadanego równania i sprawdź, czy otrzymasz
zdanie prawdziwe.
1 sty 21:36
iteRacj@: | | 1 | |
Geogebra rozwiązała: |
| k*π  |
| | 3 | |
1 sty 21:42
iteRacj@: PW niestety nie odświeżyłam, a szkoda, bo Twój wpis jest bardziej mobilizujący niż ten
podany wynik
1 sty 21:44
qqq: cosx= √3/2 cosx=−√3/2 cosx=−1/2 cosx=0 dobrze ?
1 sty 21:55
qqq:
1 sty 22:06
qqq:
1 sty 22:22
5-latek: | | kπ | |
sin(3x)=0 ⇒3x= kπ⇒x= |
| |
| | 3 | |
| | π | | π | |
2cosx−1=0 ⇒cosx = 0,5 ⇒x= |
| +2kπ lub x= − |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
1 sty 22:28