AS: Rozumiem,że poprawny zapis powinien wyglądać
| | 1 | | 1 | | 1 | |
S = (2 + |
| )2 + (22 + |
| 2 + ... + (2n + |
| )n |
| | 2 | | 22) | | 2n | |
Wykonuję kwadratowanie nawiasów
S = 2
2 + 2*1*(1/2) + (1/2)
2 = 2
2 + 2 + (1/2)
2 1−y nawias
2
4 + 2*2
2*(1/2)
2 + (1/2)
4 = 2
4 + 2 + (1/2)
4 2−i nawias itd
S = S1 + S2 + S3 gzie
S1 = 2
2 + 2
4 + ... + 2
n − jest to ciąg geometryczny a1 = 2
2 , q = 2
2
S2 = 2*n bo 2 wystąpi n razy
S3 = (1/2)
2 + (1/2)
4 + ... − jest to ciąg geometryczny a1 = (1/2)
2 , q = (1/2)
2