dowód w sześcianie
house: Mam problem z zadaniem 11 z rozszerzonej matury z 2016 z czerwca.
Dodałem tam komentarz, ale nie wiem czy ktokolwiek odwiedza to miejsce.
Na stronie
4743.
Skąd mam wiedzieć, że punkt P leży na odcinku |SK|? Z rysunku to nie wynika
1 sty 16:36
iteRacj@:
Odcinek SK jest wysokością trójkąta równoramiennego AKC, prosta w której się zawiera, jest osią
symterii trójkąta AKC.
Punkt P należy do przekroju sześcianu DBFH, więc jest równoodległy od punktów A i C, z tego
wynika, że należy do odcinka SK
1 sty 17:31
Eta:

Pan
Jakub za bardzo skomplikował obliczenia

Można prościej tak:
Na trójkącie prostokątnym KBS można opisać okrąg o średnicy 2R=|SK|
|DF|=|BH|=2*|SK|= 4R to |HP|=4R−R= 3R
| | |BP| | | R | |
Zatem |
| = |
| = 1:3 |
| | |PH| | | 3R | |
c.n.w
1 sty 19:04