calki
qwerty: oblicz calke:
x do kwadratu razy e do potegi −x do potegi 3
1 sty 16:31
Student-Grzesiaka:
∫ x2 e−x3 dx
przez podstawienie
|t = x3 |
|dt = 3x2 dx |
|dt/3 = 3x2dx|
= 1/3 ∫ e−t dt = to juz na pewno umiesz
1 sty 16:39
Student-Grzesiaka:
| | 1 | |
a jak cos to ∫ eax dx = |
| eax |
| | a | |
czyli dla a = −1 to ∫ e
−x dx= −1e
−x
1 sty 16:41
qwerty: tak, dalej juz umiem, dziękuje za rozwiazanie i za wzory, zwlaszcza za ten z minusem
1 sty 16:44
qwerty: a całka z e do −t tez pozostaje bez zmian? tak jak z e do t?
1 sty 16:49
Student-Grzesiaka:
e−t daje nam −e−t
1 sty 16:52
kkk: ok, dziekuje
1 sty 17:48