matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
kkk:
oblicz calke: 2x+1/ x2+x−6 dx jest to ułamek
1 sty 16:22
iteRacj@:
2x+1
∫
dx
x
2
+x−6
u=x
2
+x−6 du=(2x+1)dx
1
∫
= ln(u)
u
ln(x
2
+x−6)+C
1 sty 16:36
Jerzy:
f'(x)
Zapamiętaj: ∫
dx = ln|f(x)| + C
f(x)
1 sty 16:39
qwerty:
dziękuję
1 sty 16:43