matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dla jakich liczb całowitych n > 1 prawdziwa jest nierownosc
kams:
n+1
3
> 6(n−1)
1 sty 15:58
iteRacj@:
(n+1)!
>6(n−1)
(n+1−3)!*3!
(n+1)!
>6(n−1)
(n−2)!*3!
(n+1)*n*(n−1)
−6(n−1)>0
6
(n+1)*n*(n−1)−36(n−1)>0 (n−1)[n*(n+1)−36]>0 (n−1)(n
2
+n−36)>0 i tę nierówność należy rozwiązać
1 sty 16:13
Basia:
założenie: n+1≥3 n≥2
(n+1)!
>6(n−1)
3!*(n+1−3)!
(n+1)!
>6(n−1)
3!*(n−2)!
(n−1)*n*(n+1)
>6(n−1)
6
(n−1)*n*(n+1)>36(n−1) (n−1)*n*(n+1) − 36(n−1)>0 (n−1)[n(n+1)−36]>0 (n−1)(n
2
+n−36)>0 ponieważ n≥2 to n−1≥1>0 czyli n
2
+n−36>0 Δ=1−4*1*(−36) = 1+144 = 145
√
Δ
=
√
145
−1−
√
145
n
1
=
2
−1+
√
145
n
2
=
2
12<
√
145
<13 stąd
1−13
1−12
< n
1
<
2
2
−6<n
1
<−5,5
1+12
1+13
<n
2
<
2
2
6,5<n
2
<7 n∊[(−
∞
,n
1
)∪(n
2
;+
∞
)]∩<2;+
∞
)∩C = (n
2
;+
∞
)∩C =<7;+
∞
)∩C czyli dla wszystkich liczb całkowitych ≥7
1 sty 16:20
kams:
Dziękuję bardzo!
1 sty 16:39