całka
[: ∫x2cosxdx=
u=x2 v=cosx
u'=2x v'=sinx
x2 *sinx −2∫x*sinx=x2sinx−x2*cosx+c ?
1 sty 15:30
iteRacj@:
u=x2 v=sin(x)
du=2x dx dv=cos(x)
uv−∫v du
x2*sin(x) −2∫x*sinx dx = x2*sin(x) −2(x*cos(x)− ∫−cos(x)dx =
= x2*sin(x) +2x*cos(x)−2*sin(x)+C
1 sty 16:23
[: jak to zrobiłęs ? w sensie działanie po 2 znaku =
1 sty 16:57
iteRacj@: od tego miejsca ?
x2*sin(x) −2(x*cos(x)− ∫−cos(x)dx ) =
1 sty 17:35
iteRacj@: znak mi przy przepisywaniu z kartki zginął
x2*sin(x) −2(−x*cos(x)− ∫−cos(x)dx ) =
1 sty 17:38
[: tak
1 sty 17:53
iteRacj@: ∫−cos(x)dx = −sin(x)+C
x2*sin(x) −2[−x*cos(x)− ∫−cos(x)dx] = x2*sin(x) −2[−x*cos(x)−(−sin(x))] =
= x2*sin(x) +2x*cos(x)−2sin(x) +c
1 sty 18:02