| ak | (a+1)k−1 | |||||||||
∑ | = ∑ | ||||||||||
k | k |
|
|
| ||||||||||||||||||||||
∑ | nie równa się ∑ | + | ||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
(1) | = | + | dla 0<k<n | |||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||||||||
(2) | = | dla 0<k≤n+1 | ||||||||||||||||||||||
k | n+1 |
|
| |||||||||||||||
(3) (a+b)n=∑k=0n( | akbn−k) ⇒ (a+1)n=∑k=0n( | ak) | ||||||||||||||
| ak | ||||||||
∑k=1n+1( | )= | ||||||||
k |
| ak | an+1 | |||||||||
=∑k=1n( | )+ | = // (1) | |||||||||
k | n+1 |
| ak |
| ak | an+1 | ||||||||||||||||
=∑k=1n( | )+∑k=1n( | )+ | = // (2) + z zał. | |||||||||||||||||
k | k | n+1 |
| ak | (a+1)k−1 | an+1 | ||||||||||
=∑k=1n( | )+∑k=1n( | )+ | = | ||||||||||
n+1 | k | n+1 |
| ak | (a+1)k−1 | |||||||||
=∑k=1n+1( | )+∑k=1n( | )= | |||||||||
n+1 | k |
| (a+1)k−1 | ||||||||||||||||
= | +∑k=1n( | )= | |||||||||||||||
n+1 | k |
| (a+1)k−1 | ||||||||||||||||
= | +∑k=1n( | )= // (3) | |||||||||||||||
n+1 | k |
(a+1)n+1−1 | (a+1)k−1 | |||
= | +∑k=1n( | )= | ||
n+1 | k |
(a+1)k−1 | ||
=∑k=1n+1( | ) | |
k |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |