Wyznacz wartość
Ktoś: Wyznacz wartość: sin4x+cos4x wiedząc że sinx+cosx=14
obliczyłem, że sin4x+cos4x=1−2sin2xcos2x ale nie wiem co dalej
1 sty 13:32
iteRacj@:
sin4(x)+cos4(x)= (sin2(x)+cos2(x))2− 2sin2(x)*cos2(x)
ale również
sin(x)+cos(x)= (sin(x)+cos(x))2− 2sin(x)*cos(x)
1 sty 13:41
matma: ?
1 sty 13:41
Ktoś: tylko wciaz potrzebuje sinx*cosx
1 sty 13:43
iteRacj@: sin(x)+cos(x)= (sin(x)+cos(x))
2− 2sin(x)*cos(x)
| 1 | | 1 | |
| = ( |
| )2− 2sin(x)*cos(x) |
| 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
2sin(x)*cos(x)= |
| −( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | |
1 sty 13:46
matma:
?
1 sty 13:49
Ktoś: sin(x)+cos(x)= (sin(x)+cos(x))2− 2sin(x)*cos(x)
sinx+cosx=sin2x+cos2x+2cosxsinx−2sinxcosx
sinx+cosx≠sin2x+cos2x
1 sty 13:51
matma:
Racja
ale nie ma racji iteRacj@
1 sty 13:53
iteRacj@: | | 3 | |
[sin(x)*cos(x)]2= [ |
| ]2 |
| | 32 | |
sin
4(x)+cos
4(x)= 1− 2sin
2(x)*cos
2(x)
| | 3 | |
sin4(x)+cos4(x)= 1− 2 [ |
| ]2 |
| | 32 | |
1 sty 13:54
iteRacj@: już poprawiam
1 sty 14:01
matma:
sinx+cosx=1/4 /2
1+2sinx*cosx=1/16
sinx*cosx=−15/32
sin4x+cos4x= ...........
1 sty 14:01
iteRacj@: sin
2(x)+cos
2(x)= (sin(x)+cos(x))
2− 2sin(x)*cos(x)
| | 1 | | 15 | |
2sin(x)*cos(x)=1− |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | |
czyli
| | 15 | |
sin4(x)+cos4(x)= 1− 2 [ |
| ]2 |
| | 32 | |
1 sty 14:06
matma:
?
1 sty 14:10
matma:
iteRacj@
chyba "za dużo było" ? na Sylwestra
1 sty 14:11
iteRacj@: | | 15 | |
oczywiście pomyłka, sin(x)*cos(x)=− |
| |
| | 16 | |
żeby tylko tak nie było cały rok...
1 sty 14:12
1 sty 14:14
iteRacj@: w tym roku zajmę sie czymś innym niż matematyka
1 sty 14:14