dziedzina funkcji logarytmicznej
Pożądający rozwiązania: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log2√x+log4x
1 sty 13:31
Pożądający rozwiązania: powinno byc f(x)=log2√x+log4x
1 sty 13:39
5-latek: Wypisz liczby logarytmowane i jakie powinny one byc wedlug definicji ?
1 sty 13:40
Pożądający rozwiązania: podstawa >0 oraz ≠1
oraz liczba logarytmowa >0
wiec f(x)=2log2√x poniewaz log4x −−> log2√x
1 sty 13:47
5-latek: Odpowiedz na pytanie
Co to jest dziedzina funkcji ?
1 sty 13:49
5-latek: Bo z tego co piszsesz wynika ze nie bardzo wiesz o co chodzi
1 sty 13:50
Pożądający rozwiązania: zbiór argumentów, oś x, tak w przypadku podanej funkcji nieco sie zagubiłem stąd moje pytanie
1 sty 13:53
5-latek: Zbior argumentow x dla ktorych ta funkcja ma sens .
Taka funkcja y=√x+2 Jaka dziedzina ?
y= log2x jakie musza byc xsy ?
Jesli jest kila funkcji to rozpatrujesz kazda dla ktorej wiesz ze musisz wyznaczyc x dla
ktorej ona ma sens
y= log2√x+log4x
log2√x ma sens dla
Ogolnie √x dla x≥0 ale dla log jest b>0 u nas b= √x wiec x>0 musi byc
y= log4x liczba logarytmowana to x wiec x>0
Pozbieraj to do kupy i napisz jakie musza byc xsy
1 sty 14:02
Pożądający rozwiązania: czy takie rozwiazanie jest poprawne?
log2√x > 0 log4x > 0
log2√x > log21 log4x > log41
√x > 1 x>1
x>1
i D: x ∊ (1,∞)
1 sty 14:15
5-latek: Nie
1 sty 14:24
Pożądający rozwiązania:
w tym przypadku podstawy spelniaja swoje warunki ≠1 oraz >0 a te b czyli odpowiednio √x>0
oraz x>0
i jak to teraz rozwiazac aby wyszla dziedzina, same x brak liczb wiec to bedzie jakis zbior?
R\{1} po prostu?
zapisuje sie pewnie dluzej, mozesz zapisac rozwiazanie?
1 sty 14:37
1: na sprawdzianie zadanie za jakies 10% punktow a trzeba w nim jeszcze naszkicowac wykres oprocz
dziedziny wiec moze dziedzina x>0 jest ta dziedzina
1 sty 15:26