...
jagna: Dla jakich parametrow alfa uklad rownan ma rozwiazania NIEZEROWE?
(L−1)x=0
−x+Ly=0
2x−3y+(L+1)z=0
1 sty 13:28
Pytający:
Zapisane wektorowo:
x*[L−1,−1,2]+y*[0,L,−3]+z*[0,0,L+1]=[0,0,0]
To równanie ma niezerowe rozwiązanie, gdy te wektory są liniowo zależne.
Czyli liczysz wyznacznik z macierzy współczynników i ma być różny od zera.
(L−1)L(L+1)≠0
1 sty 14:01
jagna: nie mialam jeszcze przestrzeni wektorowych, ale dzięki, najwyzej dowiem sie na zajęciach, jak
zrobic to zadanie : )
1 sty 17:38
Pytający:
Po pierwsze: źle napisałem − jeśli tamte wektory mają być liniowo zależne, to wyznacznik
oczywiście (

) musi być równy zero (a nie różny od zera

).
Po drugie: można i łopatologicznie:
• dla L∊ℛ\{−1,0,1}:
| | 0 | |
(L−1)x=0 ⇒ x= |
| ⇒ x=0 |
| | L−1 | |
| | 3y−2x | |
2x−3y+(L+1)z=0 ⇒ z= |
| ⇒ z=0 |
| | L+1 | |
Czyli rozwiązanie zerowe.
• dla L=1:
(L−1)x=0 ⇒ 0*x=0 ⇒ x∊ℛ
−x+Ly=0 ⇒ −x+y=0 ⇒ y=x
| | 3y−2x | |
2x−3y+(L+1)z=0 ⇒ 2x−3y+2z=0 ⇒ z= |
| |
| | 2 | |
Czyli jeśli x≠0 to rozwiązanie jest niezerowe (czyli istnieje dla L=1).
• dla L=0
(L−1)x=0 ⇒ −x=0 ⇒ x=0
−x+Ly=0 ⇒ 0*y=0 ⇒ y∊ℛ
2x−3y+(L+1)z=0 ⇒ −3y+z=0 ⇒ z=3y
Czyli jeśli y≠0 to rozwiązanie jest niezerowe (czyli istnieje dla L=0).
• dla L=−1
(L−1)x=0 ⇒ −2x=0 ⇒ x=0
−x+Ly=0 ⇒ −y=0 ⇒ y=0
2x−3y+(L+1)z=0 ⇒ 0*z=0 ⇒ z∊ℛ
Czyli jeśli z≠0 to rozwiązanie jest niezerowe (czyli istnieje dla L=−1).
Ostatecznie układ ma rozwiązania niezerowe dla L∊{−1,0,1}.
1 sty 21:11
jagna: dziekuje
2 sty 12:29