całka
[: ∫x*e3xdx=
wiem ze sie da przez pdst ale chce sie nauczyc przez częsci a mi nie wychdzi pomoze ktos?
1 sty 13:19
[: ?
1 sty 13:45
[: ?
1 sty 14:05
1 sty 14:05
[: mam tyle i do tego ze,
1/3e3x*x−∫1/3e3x=
1 sty 14:10
Jerzy:
A co byś tu podstawiał ?
1 sty 14:10
[: a gdzies na internecie znalazłem taki sam przykłąd ale nie moge znalezc
1 sty 14:12
Jerzy:
1/3∫e3x = 1/9e3x + C
1 sty 14:12
[: czemu tak ?
1 sty 14:14
[: czemu tak ?
1 sty 14:14
[: 0dp mam : 1/9(3x−1)e3x+c
1 sty 14:15
Jerzy: 14:10 masz dobrze, pokazałem jak skończyć.
1 sty 14:21
[: ale jak ?
1 sty 14:22
Jerzy: Jak policzyć całkę za minusem.
1 sty 14:25
[: wiec wynik jest taki ?
1/3e3x*x−1/9e3x
1 sty 14:29
Jerzy:
Tak ....... + C
1 sty 14:37