matematykaszkolna.pl
Zadanie - rozwiązanie ??? Klaudia: Cześć, mam takie zadanie: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia krawędzi do podstawy jest rowny alfa. wykaz ze cos beta= −1/1+2tga2 alfa, gdzie cos beta to kąt miedzy sąsiednimi scianami bocznymi Znalazłam do niego rozwiązanie w Internecie: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=49574 Nie wiem skąd się bierze to przejście w ostatniej linijce rozwiązania po drugim znaku "=". Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Bardzo proszę emotka A tak poza tym mając takie zadanie np. na maturze, skąd mam wiedzieć jak się za nie zabrać. Powiem szczerze, że męczyłam się sama z tym przykładem dość długo, a po znalezieniu rowiązania, okazało się, że robiłam całkiem coś innego.
31 gru 21:57
Mila: Licznik i mianownik podzielono przez cos2α.
31 gru 22:34
Qulka:
 to samo 
bo

=1
 to samo 
 sin(x) 
oraz wzór że

= tg(x)i jak wszystko do kwadratu to do kwadratu emotka
 cos(x) 
31 gru 22:34
Klaudia: No właśnie, z tym że cos do kwadratu przez cos do kwadratu to jeden a już nie cos do kwardratu
31 gru 22:47
Qulka: 12 to 1
31 gru 22:53
Mila:
cos2x 

=1 o co Ci chodzi?
cos2x 
31 gru 23:02
Klaudia: Ale dlaczego dzielimy przez cos?
1 sty 12:00
Klaudia: nie rozumiem w jakim celu dzielimy przez tego cosinusa
1 sty 12:02
5-latek: Wlasnie po to zeby dostac tangensa Jesli licznik i mianownik danego wyrazenia podzielimy pomnozymy przez ta sama liczbe to jego wartosc nie ulednie zmianie
1 sty 12:19
5-latek: Wez zobacz jak wyprowadzany jest wzor np za sinus czy kosinus kąta polowkowego Tam jedynke trygonometryczna mozna zapisac tak 1= cos2(x/2)+sin2(x/2) i pozniej dzielisz przez albo sin2(x/2) albo cos2(x/2) licznik i mianownik
1 sty 12:24