Zadanie - rozwiązanie ???
Klaudia: Cześć, mam takie zadanie: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt nachylenia krawędzi do
podstawy jest rowny alfa. wykaz ze cos beta= −1/1+2tga
2 alfa, gdzie cos beta to kąt miedzy
sąsiednimi scianami bocznymi
Znalazłam do niego rozwiązanie w Internecie:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=21&t=49574
Nie wiem skąd się bierze to przejście w ostatniej linijce rozwiązania po drugim znaku "=".
Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Bardzo proszę

A tak poza tym mając takie zadanie np. na maturze, skąd mam wiedzieć jak się za nie zabrać.
Powiem szczerze, że męczyłam się sama z tym przykładem dość długo, a po znalezieniu
rowiązania, okazało się, że robiłam całkiem coś innego.
31 gru 21:57
Mila:
Licznik i mianownik podzielono przez cos2α.
31 gru 22:34
Qulka: | | sin(x) | |
oraz wzór że |
| = tg(x)i jak wszystko do kwadratu to do kwadratu  |
| | cos(x) | |
31 gru 22:34
Klaudia: No właśnie, z tym że cos do kwadratu przez cos do kwadratu to jeden a już nie cos do kwardratu
31 gru 22:47
Qulka: 12 to 1
31 gru 22:53
Mila:
| cos2x | |
| =1 o co Ci chodzi? |
| cos2x | |
31 gru 23:02
Klaudia: Ale dlaczego dzielimy przez cos?
1 sty 12:00
Klaudia: nie rozumiem w jakim celu dzielimy przez tego cosinusa
1 sty 12:02
5-latek: Wlasnie po to zeby dostac tangensa
Jesli licznik i mianownik danego wyrazenia podzielimy pomnozymy przez ta sama liczbe to jego
wartosc nie ulednie zmianie
1 sty 12:19
5-latek: Wez zobacz jak wyprowadzany jest wzor np za sinus czy kosinus kąta polowkowego
Tam jedynke trygonometryczna mozna zapisac tak
1= cos2(x/2)+sin2(x/2) i pozniej dzielisz przez albo sin2(x/2) albo cos2(x/2) licznik i
mianownik
1 sty 12:24