Pytanie
5-latek: Mam funkcje
f(x)= 3k(x)
Dlaczego ta funkcja przyjmuje wartosc najmniejsza w tych punktach co funkcja k(x)?
31 gru 21:44
the foxi:
Hejka. c:
To chyba logiczne. To jest funkcja wykładnicza o podstawie>1, czyli ze wzrostem argumentu
(tutaj wykładnika), rośnie jej wartość, więc... gdy k(x) ma najmniejszą wartość, tak samo
f(x).
Obawiam się, że jednak nie mam racji, bo pewnie sam byś na to wpadł, ale kto wie..
31 gru 21:53
5-latek: Czesc

Nie no masz racje .Tak wpadlem ale dobrze ze potwierdziles
f(x)= 3
(x2−3)3+8
jesli sobie oznacze wykladnik przez k(x) to k(x)= (x
2−3)
2+8= x
6−6x
4+12x
2 ta funkcja
przyjmuje najmniejsza wartosc kiedy x=0
stad 3
0=1
Bedzie to najmniejsza wartosc f(x)
31 gru 22:10
Adamm: bo jest rosnąca
spróbuj dla dowolnej innej funkcji rosnącej g(x)
wtedy
f(x)=g(k(x)) przyjmuje te same ekstrema co k(x)
1 sty 00:52
Qulka:
1 sty 00:58
5-latek: Sprobuje moze jednak pozniej
1 sty 01:00