pochodne
gosia222: f(x)=x2−mx
dla jakich wartości m funkcja jest malejąca w przedziale (−1;1)
Obliczam pochodną
f'(x)=2x−m
f'(−1)=−2−m
−2−m=0
m=−2
31 gru 19:47
Qulka: f'(x)=2x−m
funkcja jest malejąca gdy f'<0
2x−m<0
2x<m
x<m/2
więc przedział z zadania musi się załapywać w przedział x<m/2 więc m/2 > 1 zatem m>2
31 gru 19:52
gosia222: Dziękuję
31 gru 19:55
gosia222: Mam pytanie, dlaczego nie bierzemy pod uwagę −1
31 gru 20:01
Qulka: bo to parabola .. nie ma znaczenia jak duży jest ten przedział w zadaniu...ona i tak maleje od
−∞ do wierzchołka
31 gru 20:09
gosia222: Dziękuję
31 gru 20:11