zad
mysql: Wyznacz wszystkie liczby całkowite x dla których wartość wyrażenia
(9x2−4)(x+1)/3x3+2x2−3x−2
jest
liczbą całkowitą.
31 gru 19:16
mysql: please for help
31 gru 19:40
Qulka:
| (9x2−4)(x+1) | | (3x+2)(3x−2)(x+1) | |
| = |
| = |
| 3x3+2x2−3x−2 | | x2(3x+2)−1(3x+2) | |
| | (3x+2)(3x−2)(x+1) | |
|
| |
| | (x2−1)(3x+2) | |
| (3x+2)(3x−2)(x+1) | | (3x−2) | |
| = |
| = |
| (x−1)(x+1)(3x+2) | | (x−1) | |
| (3x−1)+1) | | 1 | |
| = 3 + |
| |
| (x−1) | | x−1 | |
więc dla x=0 lub x=2 bo tylko wtedy mianownik jest dzielnikiem licznika
31 gru 19:45
mysql: thanks for help
31 gru 19:50