matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnic kombinatorycznie
MagdaS:
udowodnic kombinatorycznie takie coś: m
k
n
m+1
n+1
∑
=
k=0
31 gru 18:38
Adamm:
k
n
k+1
n+1
k
n+1
suma = ∑
k=n
m
= ∑
k=n
m
−
=
m+1
n+1
=
bo
n
k
n−1
k−1
n−1
k
=
+
n−1
k−1
n
k
n−1
k
=
−
31 gru 18:45
Adamm:
nie jest to kombinatoryczne rozwiązanie, ale działa
31 gru 18:45