Wyznacz równania wszystkich asymptot wykresu funkcji
franio: Wyznacz równania wszystkich asymptot wykresu funkcji
31 gru 15:48
Janek191:
Asymptota pionowa:
x = − 1
31 gru 15:50
jc: asymptota w
∞: y=x−2
asymptota w −
∞: y=x−2
31 gru 15:56
Janek191:
| f(x) | | x2 − x − 12 | | 1 − 1x − 12x2 | |
| = |
| = |
| |
| x | | x2 + x | | 1 + 1x | |
x→ −
∞
x→+
∞
| | x2 − x − 12 | | x2 + x | | −2 x − 12 | |
g(x) = f(x) − x = |
| − |
| = |
| = |
| | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
lim g(x) = − 2
x→+
∞
y = x − 2 − równanie asymptoty skośnej
31 gru 15:58
Janek191:
ukośnej
31 gru 16:00
jc: Janek191, spróbuj znaleźć asymptoty funkcji
f(x)=ln(4+5e2x+7e−3x)
31 gru 16:03