Algebra - czy jest grupą?
ktoś: Czy zbiór wszystkich wielomianów stopnia 1 jest grupą w relacji do złożenia funkcji
(superpozycji?) Jeśli tak czy jest to grupa abelowa?
Miałem takie zadanie na kolosie i ogólnie wiem jak rozwiązywać zadania ze sprawdzaniem czy
coś jest grupą, ale w tym wypadku (złożenie funkcji) miałem z tym niemały problem, więc
prosiłbym o wytłumaczenie
31 gru 15:20
ktoś: 
Czy zbiór wszystkich ZESPOLONYCH wielomianów

Niedopisalem jednego slowa
31 gru 15:33
Adamm: W(x)=ax+b
V(x)=cx+d
gdzie a, c≠0
(W○V)(x)=acx+ad+b
(V○W)(x)=acx+bc+d
na to by wielomiany były równe
bc+d=ad+b
dla a=1, b=1, c=−1 nie zachodzi
czyli nie jest to grupa
31 gru 15:40
Adamm: nie jest to grupa abelowa
pomieszałem
31 gru 15:43
jc: Wystarczy pokazać, że
1. identyczność jest w rozważanym zbiorze
jest, bo x jest wielomianem stopnia 1
2. złożenie dwóch funkcji wielomianowych stopnia 1 jest wielomianem stopnia 1
a(cx+d)+b = ac x + (ad+b), jesli a,c≠0, to ac≠0
3. funkcja odwrotna ...
y=ax+b, a≠0, x=(1/a)y−(b/a), wielomian stopnia pierwszego.
31 gru 15:44
ktoś: Dzięki. Mogłbyś jeszcze krótko wyjasnic na czym polega kompozycja funkcji? Bo na tym głownie
poleglem.
31 gru 15:46
ktoś: Teraz to już "czy moglibyście" bo widze ze 2 odpowiedzi są
31 gru 15:46
Janek191:
superpozycja

! − złożenie funkcji
31 gru 15:47
ktoś: Miałem na mysli na czym poelga "złożenie funkcji". Sylwestrowy dzien nie dziala na mnie dobrze
31 gru 15:48
Adamm: (W○V)(x)=acx+ad+b również jest takim wielomianem
więc jeśli W∊G oraz V∊G to W○V∊G czyli zachodzi wewnętrzność
W○V○T=(W○V)○T=W○(V○T)
no to jest akurat oczywiste, więc łączność zachodzi
I(x)=e1x+e0, e1≠0
(W○I)(x)=W(x)=(I○W)(x)
ae1x+ae0+b=ax+b=ae1x+e1b+e0
ae1=a ⇒ e1=1 (bo a≠0)
b+e0=b ⇒ e0=0
czyli istnieje jednoznaczny element neutralny, I(x)=x
(W○V)(x)=I(x)
acx+ad+b=x
ac=1 ⇒ c=1/a (a≠0)
ad+b=0 ⇒ d=−b/a (a≠0)
czyli istnieje jednoznaczny element odwrotny
V(x)=(1/a)x−b/a
czyli jest to grupa
31 gru 15:51
ktoś: Dzięki. Już sam zrobiłem przykład i wszystko rozumiem.
31 gru 17:28