Oblicz obwód czworokąta, który otrzymamy łącząc środki boków czworokąta ABCD, je
kala: Oblicz obwód czworokąta, który otrzymamy łącząc środki boków czworokąta ABCD, jeżeli
A=(−3,−2) ; B=(−1,2) ; C=(3,0) ; D=(1,−2)
3 lut 12:18
R.W.16l: Oblicz coś takiego:
|AB|+|BC|+|CD|+|DA|
pamiętając, że
|XY|=√(Xy−Xx)2+(Yy−Yx)2
3 lut 12:23
kala: proszę o pomoc w rozwiązaniu, niestety nie byłam na zajęciach i nie potrafię nic obliczyc
3 lut 12:26
kala: nie wiem jak powinna podstawi poprawnie pod ten wzór
3 lut 13:19
kala: proszę o pomoc

3 lut 13:57
kala:
3 lut 14:31
Bogdan:

E jest środkiem boku AB, F jest środkiem boku BC, G jest środkiem boku CD, H jest środkiem
boku AD.
Wyznacz współrzędne punktów E, F, G, H, potem wyznacz długości boków EF, FG, GH, EH
i dodaj te długości.
Można skorzystać z faktu: |EF| = |GH oraz |FG| = |EH|, bo ten czworokąt jest
równoległobokiem.
3 lut 15:33
kala: proszę podaj mi jeszcze wzory. nie byłam na zajęciach i nie wiem jak się za to zabrac, proszę
oblicz choc jeden bok żebym miała wzór. dziękuję
3 lut 16:00
kala:
3 lut 16:39
R.W.16l: aa sorry, źle Ci podpowiedziałem
3 lut 16:51
R.W.16l: X i Y, to współrzędne x i y − końców odcinków których środek obliczamy
3 lut 16:52
kala: dobra mam nadzieję że teraz dobrze to podstawie Xy to −1, a Xx to −3
3 lut 17:11
R.W.16l: Jeżeli łączysz środek odc AB, to tak
3 lut 17:12
kala: dzięki
3 lut 17:18