wykaż, że liczba jest podzielna przez 17
Evergreen: Wykaż, że liczba 10316 − 10116 jest podzielna przez 17.
To znowu ja.. Mógłby mi ktoś z tym pomóc, wytłumaczyć?
31 gru 14:40
karty do gry : iteruj wzór na różnicę kwadratów.
31 gru 14:49
jc: = (6*17+1)16 − (6*17−1)16 i widać, żw 17 jest dzielnikiem.
31 gru 14:58
Janek191:
= ( 1038 − 1018)*(1038 + 1038) =(1034 − 1014)*(1034 + 101)4)*(1038 + 1018) =
= ( 1032 − 1012)*(1032 +1012)*(1034 +1014)*(1038 + 1018) =
= ( 103 − 101)*(103+101)*(1022 +1012)*(1034 +1014)*(1038 +1018) =
= 17*24* K
31 gru 15:03
Janek191:
K =(1032 + 1012)*(1034 + 1014)*(1038 + 1018)
31 gru 15:05