Chciałby ktoś mi pomóc i to rozwiązać?
Olga: Zbadaj funkcję y=x3−3x2+2 i korzystając z jej wykresu znajdź zależności liczby k pierwiastków
równania x3−3x2+2=m od wartości parametru m. Narysuj wykres funkcji k=k(m) i zbadaj jej
ciągłość.
31 gru 14:01
Jerzy:

Różowa prosta, to prosta: y = m
31 gru 14:11
the foxi:
Narysuj (lub naszkicuj po prostu) f(x)=x3−x2+2 i KONIECZNIE policz ekstrema i je zaznacz.
Potem przesuwaj prostą y=m wzdłuż osi OX.
31 gru 14:11
Olga: I później ile rozwiązań tak? A czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak narysować tę funkcję? Bo jeszcze
sześciennej nie było, a robię sobie tak trochę do przodu
31 gru 14:14
Jerzy:
1) Dziedzina
2) Pochodna
3) Ekstrema lokalne
4) Granice na końcach dziedziny
5) Szkic wykresu.
31 gru 14:16
Olga: Echhh za wiele to mi to nie mówi... przepraszam
31 gru 14:17
Jerzy:
Potrafisz policzyć pochodną ?
31 gru 14:18
Olga: Niet

nie mieliśmy jeszcze
31 gru 14:35
Jerzy:
To zostaw to zadanie na poźniejszy termin.
31 gru 14:36
Olga: Tak zrobię
31 gru 14:37