Wykaż, że ... jest kwadratem liczby naturalnej.
JenkoShmidt: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n, liczba a = 100n + 32n + 2 * 30n
jest kwadratem liczby naturalnej.
Potęgą jest tylko to co bezpośrednio po , czyli n potem 2n i na końcu n.
Pomocy! Proszę, żeby ktoś mi pomógł i wytłumaczył to zadanie!
31 gru 13:29
karty do gry : a = (10n)2 + 2 * (10n) * (3n) + (3n)2 = ...
31 gru 13:38
JenkoShmidt: Co dalej mam z tym zrobić
31 gru 13:41
Jerzy:
Zwinąć do kwadratu sumy.
31 gru 13:41
JenkoShmidt: Ok, dziękuję bardzo, już zauważyłem.
31 gru 13:44