:(
Gabrielll: Jak obliczyć wartość największą tej funkcji?
| | 1+sin2x | | 1+sin2x | |
f(x)=(4+ |
| )(6− |
| ) |
| | | | | |
Znajdzie się ktoś dobry i mi to pokaże?
31 gru 13:12
karty do gry : | | 6 − 4 | |
f(t) = (4 + t)(6−t) przyjmie wartość największą dla t = |
| = 1 |
| | 2 | |
Wystarczy sprawdzić czy wyrażenie
| 1 + sin2x | |
| przyjmuje wartość 1 |
| |
a jeżeli jej nie przyjmuje to jaką jej najbliższą?
31 gru 13:17
Gabrielll: Tam do potegi 4 tak?
31 gru 13:27
Gabrielll: Nie chce mi to wcale wyjść 😭
31 gru 13:29
karty do gry : Tak do potęgi 4.
31 gru 13:34
Gabrielll: Chciałby może ktoś mi pomóc to obliczyć? Bo za bardzo się w tym nie orientuje...
31 gru 14:04
karty do gry : Musisz rozwiązać równanie :
Tutaj nie ma nic skomplikowanego.
31 gru 14:19
Gabrielll: I jak rozwiąże to co wtedy?
31 gru 14:35
karty do gry : to wtedy znajdziesz x dla którego f(x) osiąga największa wartość.
Wystarczy podstawić aby tą wartość wyznaczyć.
31 gru 14:37
Gabrielll: Ok, dzięki
31 gru 14:38