...
Jadwigaaa: Klienci sklepu spozywczego stojacy w kolejce placili kolejno za 2 kostki masla, 2 bochenki
chleba, 10 jaj, 3 litry mleka − 9,50zl, za 1 maslo, 2 chleby, 20 jaj, 1 mleko − 8,20 zł, za 3
masla, 1 chleb, 5 jaj, 2 mleka − 8,90zl , za 2 masla, 5 chlebow, 35 jaj i 5 litrow mleka 18,30
zł. Ile wynosza ceny jednostkowe produktów?
2x+2y+10z+3t=9,5
1x+2y+20z+1t=8,2
3x+1y+5z+2t=8,9
2x+5y+35z+5t=18,3
rozwiazane przez kalkulator internetowy:
x1=83/40−1/4*x4
x2=183/80−17/8*x4
x3=31/400+7/40*x4
x4=x4
x1=2.08−0.25*x4
x2=2.29−2.13*x4
x3=0.08+0.18*x4
x4=x4
tak srednio wyszly te ceny jednostkowe produktow...
31 gru 12:40
Jadwigaaa: gdzie moze byc blad?
31 gru 13:07
Pytający:
Jedyny "błąd" to przybliżenia w wynikach, tu masz dokładne:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=solve+2x%2B2y%2B10z%2B3t%3D9.5,+1x%2B2y%2B20z%2B1t%3D8.2,+3x%2B1y%2B5z%2B2t%3D8.9,+2x%2B5y%2B35z%2B5t%3D18.3
Ponadto raczej zakładamy, że ceny są dodatnie, więc należy tylko dorzucić warunki x>0,
y>0, z>0, t>0. To ograniczy t, czyli możliwe ceny za litr mleka.
Analogiczny, prostszy przykład:
Ten układ również ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 1 parametru.
31 gru 13:44