Wielomian W dany jest wzorem W(x)=x^3 ax^2-4x 1
kala: Wielomian W dany jest wzorem W(x)=x3+ax2−4x+1
a)wyznacz a, b oraz c tak, aby wielomian W był równy wielomianowi P, gdy
P(x)=x3+(2a+3)x2+(a+b+c)x−1
b) Dla a=3 i b=0 zapisz wielomian W w postaci iloczynu trzech wielomianów stopnia pierwszego
Proszę o pomoc!
3 lut 12:12
3 lut 12:48
Agula: na pewno w W(x) jest +1, a w P(X) −1
3 lut 12:52
Agula: W(x)=P(x)
x3+ax2−4x+1=x3+(2a+3)x2+(a+b+c)x−1
a=2a+3
a−2a=3
−a=3
a=−3
3 lut 12:57
kala: dziękuję!. wiesz jak całośc rozwiązac?
3 lut 13:16
Agula: wydaje mi się, że w tym zadaniu jest błąd. Wcześniej Ci napisałam o co mi chodzi. I brakuje mi
tu danych...
3 lut 13:19