matematykaszkolna.pl
oblicz pole powierzchni trójkąta PQR kalinka: Dany jest trójkąt ABC o polu powierzchni równym 48 . Punkty KLM są środkami boków trójkątaABC oraz punkty PQR są środkami boków trójkąta KLM . Wykonaj rysunek i oblicz pole powierzchni trójkąta PQR . Uzasadnij odpowiedź.
31 gru 11:28
the foxi: Jedyne co mi przychodzi do głowy to podobieństwo trójkątów. Pokombinuj!emotka
31 gru 11:52
kalinka: własnie to próbowałam, ale musiałabym to udowodnić a nie dokońca wiem jak i w jakiej skali to bdzie
31 gru 11:56
the foxi: Hmmm, weźmy trójkąt KLM i nowopowstały trójkąt AKM. Miara kąta KAM=mierze kąta BAC. Tak samo kąty AKM i KMA − odpowiednie miary jak w kątach ABC i BCA. Więc są pdoobne. Długości każdego boku są krótsze o połowę, zatem k=0.5 Podobna sytuacja powinna mieć miejsce w trójkącie PQR, ale nie mam nawet jak tego rozrysować obecnie Pamiętaj związek między polem a skalą podobieństwa k = p=k2
31 gru 12:04
Eta: rysunek P(ABC)=48
 48 
ΔABC∼ ΔKLM w skali k=2 ⇒ P(KLM)=

= 12
 k2 
 12 
ΔKLM ∼ ΔPQR w skali p=2 ⇒ P(PQR)=

= 3
 p2 
P(PQR)=3 [j2] =======
31 gru 13:23
kalinka: dziękuję eta lecz potrzebuje mieć niestety napisane dokładnie dlaczego są podobe ( z jakiej cechy), to juz zrobiłam ale początka nie mamemotka
31 gru 13:29