oblicz pole powierzchni trójkąta PQR
kalinka: Dany jest trójkąt ABC o polu powierzchni równym 48 . Punkty KLM są środkami boków
trójkątaABC oraz punkty PQR są środkami boków trójkąta KLM . Wykonaj rysunek i oblicz pole
powierzchni trójkąta PQR . Uzasadnij odpowiedź.
31 gru 11:28
the foxi:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to podobieństwo trójkątów. Pokombinuj!
31 gru 11:52
kalinka: własnie to próbowałam, ale musiałabym to udowodnić a nie dokońca wiem jak i w jakiej skali to
bdzie
31 gru 11:56
the foxi:
Hmmm, weźmy trójkąt KLM i nowopowstały trójkąt AKM. Miara kąta KAM=mierze kąta BAC.
Tak samo kąty AKM i KMA − odpowiednie miary jak w kątach ABC i BCA. Więc są pdoobne.
Długości każdego boku są krótsze o połowę, zatem k=0.5
Podobna sytuacja powinna mieć miejsce w trójkącie PQR, ale nie mam nawet jak tego rozrysować
obecnie
Pamiętaj związek między polem a skalą podobieństwa k = p=k2
31 gru 12:04
Eta:

P(ABC)=48
| | 48 | |
ΔABC∼ ΔKLM w skali k=2 ⇒ P(KLM)= |
| = 12 |
| | k2 | |
| | 12 | |
ΔKLM ∼ ΔPQR w skali p=2 ⇒ P(PQR)= |
| = 3 |
| | p2 | |
P(PQR)=3 [j
2]
=======
31 gru 13:23
kalinka: dziękuję eta lecz potrzebuje mieć niestety napisane dokładnie dlaczego są podobe ( z jakiej
cechy), to juz zrobiłam ale początka nie mam
31 gru 13:29