Zakupiono prostokątną działkę budowlana
kala: Zakupiono prostokątną działkę budowlana, której pole powierzchni wynosi 936m2. Jeden bok tej
działki jest o 15m dłuższy od drugiego
a) Ile metrów bieżących siaki trzeba zakupic na jej ogrodzenie?
b) Ile należy zakupic słupków, jeżeli odległośc między nimi ma wynosic 3m?
Proszę o pomoc! nie byłam na zajęciach z matmy i nie potrafię tego obliczyc
3 lut 12:06
Agula: Obliczamy długośc boków, jeden oznaczamy jako x, a drugi x+15
x*(x+15)=936
x2+15x=936
x2+15x−936=0 − otrzymujemy równanie kwadratowe
Δ=225−4*1*(−936)=225+3744=3969
√Δ=63
x1=−15−632*1=−39
x2=−15+632*1=24 − prawidłowa odpowiedź
jeden bok = 24m
drugi bok = 24+15=39m
a) 2*24+2*39=126 mb siatki
3 lut 12:34
Agula: b) 126/3=42 słupki
3 lut 12:36
3 lut 12:45