Kombinatoryka
Albatros: Rozpatrujemy wszystkie liczby naturalne ośmiocyfrowe w zapisie których mogą występować
wyłącznie cyfry 01,2,3, przy czym każda z cyfr występuje 2 razy. Ile jest takich liczb?
Mi wyszło 630, ale nie wiem czy to poprawny wynik.
31 gru 10:58
Pytający:
| |
// wybór miejsc dla cyfr 0 (pierwsze miejsce nie może być) |
| |
| |
// wybór miejsc spośród jeszcze niewybranych dla cyfr 1 |
| |
| |
// wybór miejsc spośród jeszcze niewybranych dla cyfr 2 |
| |
| |
// wybór miejsc spośród jeszcze niewybranych dla cyfr 3 |
| |
Inaczej:
| 8! | | 7! | |
| − |
| =3*4*5*6*7−3*5*6*7=3*5*6*7*(4−1)=1890 |
| 2!*2!*2!*2! | | 2!2!2! | |
| 8! | |
| // wszystkich ustawień tych cyfr w ciąg |
| 2!*2!*2!*2! | |
| 7! | |
| // ustawień tych cyfr w ciąg z 0 jest na pierwszej pozycji |
| 2!2!2! | |
31 gru 12:14
Jerzy:
III sposob:
Na pierwszm miejscu jedna z trzech cyfr (1,2,3), druga ta sama cyfra na jednym
z 7 miejsc, wybór dwóch miejsc dla pozostałych 3 cyfr.
31 gru 12:42