Kwadrat
5-latek:

W kwadracie ABCD o boku AB=2 poprowadzono prosta MN⊥AC
Oznaczajac przez x odleglosc wierzcholka A od prostej MN wyrazic w zaleznosci od x pole
figury AMN odcietej od kwadratu prosta MN
| | 1 | |
Obliczyc to pole dla x= |
| i dla x= 2 |
| | √2 | |
x ∊(0, 2
√2> bo AC= 2
√2 jako przekatna tego kwadratu
Mysle ze nalezy rozpatrzyc 2 przypadki
x∊(0,
√2>
b) x∊(
√2, 2
√2>
Ale jak policzyc te pola ?
31 gru 10:43
the foxi:
hmmm a może tak
dla a) |AN|=|MN|=x√2 ⇒ P=x2
dla b) może weźmy pod uwagę długość odległość od wierzchołka C (2√2−x) i względem niego
liczmy pole małego trójkąta, po czym odejmiemy je od pola kwadratu. Wtedy
|CM1|=|CN1|=(2√2−x)√2 ⇒ P=4−(8−4√2x+x2)=−x2+4√2x−4
31 gru 11:04
5-latek: Czesc
I to by mialo sens . dzieki
31 gru 11:10
the foxi:
31 gru 11:11