Oblicz sumę pierwiastków
helpme: √30 + √29 / √30 − √29 + √30 − √29 / √30 + √29
/ − kreska ułamkowa.
Pomocy! Nie było mnie na lekcjach z tymi zadaniami i nie wiem co zrobić...
31 gru 00:55
jc: / to jest znak dzielenia, ale w przeciwieństwie do kreski ułamkowej nie wprowadza nawiasu.
Teraz suma wynosi 2√30.
31 gru 01:04
helpme: A napiszesz, jak to obliczyłeś krok po kroku?
31 gru 01:20
jc: Zredukowałem.
31 gru 01:25
helpme:

W jaki sposób to zredukowałeś
31 gru 01:40
jc: Napisałeś wcześniej coś innego...
31 gru 01:47
helpme: Nie?
31 gru 01:48
kinia:
| √30+√29 | | √30−√29 | |
| + |
| = |
| √30−√29 | | √30+√29 | |
| | (√30+√29)*(√30+√29) | |
= |
| + |
| | (√30−√29)(√30+√29) | |
| | (√30−√29)(√30−√29) | |
+ |
| = |
| | (√30+√29)(√30−√29) | |
| | (√30+√29)2 | | (√30−√29)2 | |
= |
| + |
| = |
| | 30−29 | | 30−29 | |
=30+2
√30*
√29+29+30−2
√30*
√29+29= 60+58=118
31 gru 01:50
Hajtowy:
Chyba tak to miało wyglądac
| √30+√29 | | √30−√29 | |
| + |
| = ... |
| √30−√29 | | √30+√29 | |
31 gru 01:50
Hajtowy: I już rozwiązane XD
31 gru 01:50
helpme: Okej, dziękuję wam bardzo! Byłem na dobrej drodze do rozwiązania samemu, ale zagubiłem się pod
sam koniec. Dzięki jeszcze raz.
31 gru 01:52